Royal Tokaji
Royal Tokaji
BORÁSZAT ÉLVONALBAN MÚLT DŰLŐINK BORKÉSZÍTÉS BORAINK ÍZEK
#htmlcaption
ROYAL TOKAJI
Legfrissebb Hírek
 
Dűlőszelektált Royal Tokaji Aszúk 2013
 
11 január 2018
 
 
Kereskedelmi forgalomba kerültek a 2013-mas évjáratú Royal Tokaji dűlőszelektált aszú borok. Az első osztályú Betsek, Nyulászó és Szt. Tamás dűlők válogatott terméséből mintegy 11,463 palack készült. Meggyőződésünk, hogy ez a század egyik legszebb évjárata, mely tökéletesen kiegyensúlyozott aszúkat eredményezett.

Royal Tokaji wines Vine Reports August 2017

A borászat a rendszerváltás után 1990-ben elsőként készített dűlőszelektált aszút, mely kizárólag egy dűlőterületről származó szőlők termését tartalmazza. Az évezred óta 2013 a negyedik évjárat, amikor a Royal Tokaji dűlőszelektált Betsek, Nyulászó és Szt. Tamás aszúkat készített. 2008 és 2013 között egyetlen palack sem készült.

2013 tele enyhe volt, de a március közepén lehullott hó a környező gyümölcsösökben kárt tett. A borvidék magasabban fekvő ültetvényei viszont sikeresen átvészelték a szeszélyes időjárást. A tavasz meleg volt, jelentős csapadékkal június közepéig. A kötödés nem volt tökéletes viszont a fürtmennyiségre nem panaszkodhattunk. Július közepén szép terméskilátások mutatkoztak. Az augusztus nagyon meleg és száraz időjárást hozott. A hónap végére a gyönyörű szépen kifejlődött bogyók cukortartalma elérte az ilyenkor szokásos érésszintet. Ekkor már sejteni lehetett, hogy az idei jó évjáratnak fog bizonyulni, ami be is igazolódott. A 2013 az egyik legkiemelkedőbb évjárat a Royal Tokaji számára mind a száraz mind az édes és aszúborokat tekintve.

A kiváló minőségű aszú szemeket 2 napon át áztattuk erjedő mustban. Préselés, majd erjedés után a hagyományos pincénkben érleltük az aszú bort 300 literes másod és harmadtöltésű zempléni tölgyfahordókban 2 éven keresztül. Ezt követte a végső házasítás majd a palackozás.

Betsek 2013, 6 puttonyos Aszú
Alkohol: 11% • Cukor: 182,8g/l • Sav: 8,7g/l

Világos aranyszínű. Sokrétű illat jellemzi asványos-fűszeres jegyekkel, melyek ízében is visszaköszönnek. Friss illatában méz, sárgabarack, fehérbors és menta keveredik. Szájban vibráló citrusosság, grapefruit, narancshéj, bors és nagyon hosszú lecsengés jellemzi. A tökéletes egyensúly fűszerességben és frissességben.

Nyulászó 2013, 6 puttonyos Aszú
Alkohol: 11% • Cukor: 172,2g/l • Sav: 7,8g/l

Rendkívül elegáns, gazdag bor, melyben a sárgabarack és az akácméz jegyeit fedezhetjük fel. Selymes savszerkezet, gyönyörű egyensúly végtelen lecsengés jellemzi. Kimagasló összetettsége évek múlva is élvezhető lesz.

Szt. Tamás 2013, 6 puttonyos Aszú
Alkohol: 10% • Cukor: 175,6g/l • Sav: 11,1g/l

A Szent Tamás dűlő kötött, karakteres talajának köszönhetően gazdag ásványosság jellemzi. Illatában a narancshéj és a virágméz dominálnak. Ízében a kajszibarack, narancshéj köszön vissza fűszeres jegyekkel. Egyedülálló a harmóniája és egyensúlya melyhez gyönyörű savgerinc párosul. Igazi vulkanikus aszú.

A dűlőszelektált aszú borok borkereskedőinken keresztül érhetők el szerte a világban.
Keresse meg a Royal Tokaji forgalmazóját!